IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest разширява програмата си за продажба на активи в България

Компанията обмисля продажбата на част или целия си дял в Уника България, както и евентуално на Авто Юнион

12:37 | 01.04.09 г.
Автор - снимка
Създател
Equest разширява програмата си за продажба на активи в България

Листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд Equest Investments Balkans Limited (EIB) съобщи, че смята да определи за продажба още активи от портфолиото си от компании, което притежава в България.

Equest предприе редица промени в управлението си, след като във фонда се включиха нови акционери – оманският държавен фонд State General Reserve Fund of the Sultanate of Oman и базираният в Милано инвестиционен фонд Kairos Investment Management Limited.

Новият борд е в процес на преразглеждане на стратегията на компанията, което включва и продажбата на бизнесите, които от Equest смятат, че не са основни за компанията, с цел привличането на капитал, за да се улесни изплащането на задълженията на компанията и подобряване на ликвидността, съобщават от фонда. Целта е да се осигури капитал за развитието на основните бизнеси на Equest като Техномаркет и проекта в Боровец.

Оперативната среда за портфолиото от компании на EIB стана значително по-затруднена през втората половина на 2008 г. и все по-сериозните ефекти от глобалния спад засегнаха икономиките, в които развиваме дейност, казват от компанията. През 2009 г. също изглежда, че няма вероятност за видимо подобряване на ситуацията и изгледите за остатъка от годината са все така негативни.

През септември миналата година Equest обяви планове за продажбата на компанията за имоти Pelican, притежаваща сградата, в която се помещаваше бившето кино „Сердика“ в София, както и на „Европа палас“, „Изток“, „Урвич“ и бившата фабрика Родакар във Варна.

Наред с тях тя обмисля да намали или продаде дела си от 37,72% в застрахователната компания Уника България АД до 2010 г., която е отчела забавяне на ръста на приходите си през 2008 г.

От фонда съобщават също така, че ще „преоценят своите опции във връзка с инвестициите си“ в Авто Юнион, компанията дистрибутор на автомобили с марките Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Maserati, Mazda, Opel, Chevrolet, мотоциклети Vespa, Piaggio и Gilera.

В резултат от икономическия климат българският пазар на автомобили отчита значителен спад в търсенето на нови автомобили, който е допълнително утежнен от ограниченото предлагане на финансиране чрез лизинг на пазара, казват от компанията.

TechnomarketDomo - компанията, образувана след сливането на Техномаркет и румънската верига за електроника Domo, е повишила продажбите си през 2008 г., които са достигнали приблизително 614 млн. евро в сравнение с 569 млн. евро за 2007 г. От тях близо 416 млн. евро са били продажбите на Техномаркет, което представлява ръст от 12% от предходната година. Продажбите на Domo са отчели повишение от 4% до около 200 млн. евро.

В момента Equest работи върху актуализация на проекта Супер Боровец, чиято инвестиция се изчислява на 800 млн. евро. Наред с това компанията провежда пазарно проучване относно настоящото търсене на жилищни имоти, след което компанията ще реши какви инвестиции ще направи в проекта и за какъв период. През юли 2007 г. Equest придоби дял от 33,5% от Рила Самоков 2004 АД  – дружеството, което развива проекта Супер Боровец и притежава земи в курорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още